Equipment and Plant Design Study Notes with Tab Guide

ANSWERS:

  1. It is the ability to resist deformation or deflection.
    ANSWER: STIFFNESS
  2. Which of the following spot-examined type has the lowest joint efficiency factor?
    ANSWER: SINGLE-WELDED
  3. It is the recommended cost index for cost estimation of chemical plants.
    ANSWER: CHEMICAL ENGINEERING PLANT COST INDEX (CEPCI)
  4. The cost of handling of materials is considered under the _.
    ANSWER: WORKING CAPITAL
  5. How much is the estimated working capital if the total investment is 2.5M?
    ANSWER: 625,000
  6. Estimate the year 1992 cost of an equipment if its 500-L equivalent costs Php3.5 M.
    ANSWER: 568.8K
  7. Estimate the cost of 2000-L equipment if its 500-L equivalent costs Php 3.5M
    ANSWER: 8.04 MILLION PESOS
  8. Calculate the wall thickness of a cylindrical pressure vessel with a radius of 30 inches and internal operating pressure of 200 psig. The allowable stress of the material is 10,000 psi and the joint efficiency is 0.85.
    ANSWER: 1.0 INCH
  9. Calculate the head thickness of the pressure vessel in #8 for a 2:1 ellipsoidal head.
    ANSWER: 0.85 INCH
  10. Calculate the wall thickness of the pressure vessel in #8 if it was spherical instead.
    ANSWER: 0.56 INCH
  11. Calculate the tank diameter of a CSTR which has a liquid volume of 300 m3?
    ANSWER: 7.26 M
  12. Calculate the impeller diameter of the CSTR given in #11?
    ANSWER: 2.42
  13. What is the impeller Reynolds number of a mixing tank (Di= 1.75-m) containing hydrogen peroxide with an agitation speed of 20 rpm? (µ=1.245 cP)
    ANSWER: 1.18 X 106
  14. What is the power number for the given mixing tank condition in #13?
    ANSWER: 5 (Use the curve in Perry’s HB pp. 6-35, but commonly if the Reynolds Number is already in millions as in 106, automatic power number is 5)
  15. How much is the power requirement for the mixing tank in #13?
    ANSWER: 4364.66 Watts of 4.37 kW

I’m glad to share my study notes with you. Hope we all pass our exams! Show some love by email subscription this well help my site a lot.

Ganbatte!

GIF not mine. Credits to the owner.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: